Hackers houden ook van Valentijnsdag

Dat Valentijnsdag een goed verdiende commerciële dag was dat wisten we al. Voor bloemisten, kaartverkopers en retailers is het één van de beste dagen voor de verkopen in het jaar. Veel consumenten zijn deze dagen minder op hun hoede en gaan hierdoor sneller de fout in, in vervolg dat ze slachtoffer worden van cyber hackers. Hierdoor kunnen bedrijfsnetwerken van grote en kleine bedrijven compromitteren.

MKB It heeft de drie grootste cyber threats tijdens Valentijnsdag voor jullie:

MKBiT-1153-LR

E-mail phishing

E-mail phishing is een vorm van cyberaanval waarbij aanvallers misleidende e-mails gebruiken om individuen te bedriegen en gevoelige informatie te ontfutselen, zoals wachtwoorden, creditcardnummers of andere persoonlijke gegevens. Phishing e-mails lijken vaak afkomstig te zijn van een betrouwbare bron, zoals een bank, overheidsinstantie of gerenommeerd bedrijf. Dat klopt helaas niet, want vaak zijn ze gemaakt door kwaadwillende actoren.

Phishing mails bevatten doorgaans een gevoel van urgentie of angst om de ontvanger aan te zetten tot onmiddellijke actie, zoals het klikken op een link of het verstrekken van vertrouwelijke informatie. De links in deze e-mails leiden vaak naar valse websites die sterk lijken op legitieme, waar de aanvallers de ingevoerde informatie kunnen vastleggen.

Een tip van MKB IT is vooral het klikken van links moet vermijden en als je het niet vertrouwd kun je altijd een telefoontje naar onze service desk plegen.

MKB IT - Valentijn

Malware advertising

Malware-advertenties, ook wel bekend als malvertising, verwijzen naar kwaadaardige online advertenties die zijn ontworpen om malware te verspreiden. Malware is namelijk een schadelijke software die is ontworpen om schade aan te richten aan computersystemen, gegevens of netwerken.

Malvertising maakt gebruik van online advertentieplatforms om kwaadaardige inhoud te verspreiden. Deze malafide advertenties kunnen voorkomen op legitieme websites en worden vaak weergegeven via advertentienetwerken. De aanvallers proberen gebruikers te misleiden door schijnbaar onschuldige advertenties te presenteren die, wanneer erop wordt geklikt, schadelijke software kunnen downloaden en installeren op het systeem van de gebruiker.

MKBiT-1134-LR

Cyberaanvallen op Point of sale devices

Cyberaanvallen op Point of sale devices verwijzen naar pogingen om de beveiliging van de kassa- of betaalsystemen in detailhandelsomgevingen te compromitteren. Een point of Sale-systeem is het apparaat waar klanten betalen voor producten of diensten, zoals kassa’s, betaalterminals en bijbehorende software.

Wie zijn er kwetsbaar?

In het algemeen is het MKB het meest kwetsbaar, omdat ze vaak niet de benodigde IT-bescherming hebben. Als een medewerker bijvoorbeeld een phishing mail ontvangt in de vorm van een digitale Valentijnskaart, bestaat er een aanzienlijke kans dat de nieuwsgierigheid naar de afzender ervoor zorgt dat de medewerker op de phishing-link klikt. Dit kan leiden tot een snelle infectie van het bedrijfsnetwerk met ransomware of andere schadelijke software.

Voor meer vragen en informatie over hoe jullie bedrijf is opgewassen tegen dit soort situaties kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.

Neem contact op

Enthousiast geworden van ons verhaal en wil je kennismaken met ons team om jouw doelen te bespreken? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Contact